Bakłażan 1 kg
Opis
Bakłażan: psianka podłużna, oberżyna, gruszka miłości - to tylko niektóre z określeń fioletowego warzywa o sprężystej skórce i charakterystycznym w smaku miąższu. Bakłażan jest dobrym źródłem błonnika i wspomaga trawienie tłustych mięs.Zaletą bakłażana jest niskokaloryczność - w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal. W 90% zbudowany jest z wody, a tylko 2% to cukry. Zjadając oberżynę dostarczymy organizmowi potasu, wapnia i magnezu. To także dobre źródło błonnika. W 100 gramach bakłażana będzie go dwukrotnie więcej niż w jabłku czy brzoskwini. Witaminy C, A i witaminy z grupy B warzywo zawiera w znikomych ilościach. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/baklazan-wlasciwosci-zdrowotne-i-odzywcze-oberzyny_41782.html http://ww