RYBA Miruna Mrożona
Opis
Miruna jest chudą rybą, a jej mięso jest bardzo delikatne. Bogata jest m.in. w potas i witaminy z grupy B, dzięki czemu wspomaga procesy myślowe. Miruna jest rybą z rodziny dorszowatych i obok dorsza, morszczuka i pangi należy do grupy chudych ryb. Miruna osiąga długość do stu dwudziestu centymetrów, a ze względu na swoje delikatne i wrażliwe mięso przetwarzana jest bezpośrednio po połowie, co pozwala zachować jej walory smakowe i odżywcze.
Wartości odżywcze miruny Sto gramów miruny dostarcza około 74 kcal, 85% pochodzi z białek, natomiast 15% z tłuszczów. Miruna jest bogatym źródłem potasu (224 mg na 100 g ryby), który bierze udział m.in. w kontrolowaniu skurczów i pracy mięśni oraz wspomaga procesy myślowe i zdolność koncentracji. Miruna zawiera mniej kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 niż ryby tłuste, nadal jednak sprzyja utrzymaniu równowagi stężenia dobrego cholesterolu we krwi. Obecność niacyny pomaga również w dbaniu o zdrowy wygląd skóry. Z kolei witamina B12 zawarta w mirunie sprzyja utrzymaniu dobrego samopoczucia oraz zapobieganiu anemii.