Szparagi zielone 1 op.
Opis
Właściwości odżywcze i lecznicze szparagów Szparagi są dietetyczne, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kalorii. Mimo niskiej kaloryczności i zawartości 95 procent wody szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, który jest niezbędnym pierwiastkiem dla kobiet planujących ciążę, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Kwas foliowy spowalnia proces starzenia i pomaga w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomaga także pracę układu krążenia;
witaminy C i E oraz beta-karoten - poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci;
asparagina - wspomaga pracę nerek i odpowiada za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu;
Wapń, fosfor, potas - dwa pierwsze pierwiastki odpowiadają za kondycję kości i zębów. Z kolei wysoka ilość potasu oraz niska zawartość sodu w połączeniu z asparaginą sprawiają, że szparagi mają właściwości moczopędne;
glutation - wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczaniu organizmu z toksyn, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz choroby Alzheimera;
błonnik - poprawia perystaltykę jelit;
inulina - zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego;
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-jakie-witaminy-i-mineraly-za_41480.html