RYBA Morszczuk Mrożony
Opis
Morszczuk występuje w Oceanie Atlantyckim, Morzu Śródziemnym, Morzu Czarnym i Morzu Północnym. Należy do ryb z rodziny dorszokształtnych, rośnie do około 140 cm, a jego waga dochodzi do 10 kilogramów. Walory smakowe morszczuka Mięso morszczuka jest kruche i delikatne w smaku. Jest wiele przepisów na przygotowanie go. Ryba będzie miała bardziej intensywny smak, jeśli przed gotowaniem, pieczeniem, smażeniem lub grillowaniem, skropimy ją sokiem z cytryny. Świetnie smakuje w połączeniu z pietruszką, tymiankiem i rozmarynem, a także podana w sosie śmietanowym.
Wartości odżywcze morszczuka
Mięso morszczuka jest chude i lekkostrawne. 100 gramów ryby ma 89 kalorii. Zawiera kwas foliowy (nieoceniony dla kobiet w ciąży), składniki mineralne: żelazo, selen, a także witaminy z grupy B. Jest źródłem pełnowartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3.
Właściwości morszczuka
Regularne jedzenie morszczuka usprawnia pracę serca, wspiera układ nerwowy i układ immunologiczny, obniża zawartość złego cholesterolu we krwi oraz poprawia metabolizm. Morszczuka powinny systematycznie jeść osoby cierpiące na anemię, miażdżycę i chorobę wieńcową. Zawarta w mięsie karnityna pobudza krążenie krwi, a także ułatwia odchudzanie. Morszczuka powinno się jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu, ponieważ jest to mięso, które dostarcza wielu składników odżywczych.